Vakantie Andalusie

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Antequera

Informatie
 
 
 

Andalusie       Alora       Antequera       Malaga      El Chorro        Ardales       El Torcal   


Een bezoek aan deze historische stad in Andalucía is een reis bijna 5.000 jaar terug in de tijd, te beginnen in het bronzen tijdperk en de inheemse Iberiërsche inwoners.
Op begraafplaatsen kan op chronologische wijze de geschiedenis worden bepaald van, Dolmensen, Romeinse baden, een Moors Kasteel, Gotische kerken, fonteinen van de renaissance en Barokke klokkentorens.
De eerste waarnemingen van Antequera in deze tijdslijn is die van een typisch middeleeuwse stad, met de spitsen van haar vele kerken, muren en de torens van de grote Moorse vesting die zich tegen de blauwe lucht afschildert.
In de vallei hieronder liggen rijke landbouwgronden die door de rivier de Guadalhorce worden voorzien van water. Al eeuwenlang is dit één van de vruchtbaarste gebieden van Andalucía, en is momenteel een belangrijke producent van asperges, graangewassen en olijven.
In de zomer worden deze gebieden prachtig geel door de in bloei staande zonnebloemen.


Vanuit de stad en de vallei kijkt u op tegen een enorme kraag van kalksteen, 880 meter hoog, geheten La Peña de los Enamorados, of de "Sprong van de Minnaars".
Die naam is ontstaan uit een lokale legende over een onmogelijke liefde tussen een jonge Christelijke man uit Antequera en een mooi Moors meisje van het nabijgelegen Archidona, die samen tot aan de bovenkant van de kalksteenkraag werden gedreven door de Moorse soldaten, alwaar ze er voor kozen om zichzelf liever in deze diepe kloof te storten i.p.v afstand te doen van hun liefde jegens elkaar.


Één van Antequera's indrukwekkendste plaats is de Dolmens (enorme massagraven), gevestigd in een park ten westen van de stad.
De meest spectaculaire hiervan is Cueva de La Menga.
Deze gigantische massagraven, gemaakt van reusachtige plakken rots, werden gemaakt door de oorspronkelijke Iberische bevolking 5000 jaar geleden.
Er zijn veel van dergelijke Dolmens in Andalucía, maar die van Cueva de la Menga is veruit de grootste.
Toen deze graven in de negentiende eeuw werden gedolven, werden vele honderden skeletten gevonden in de binnenkamers.

Andere fascinerende monumenten die in de stad te zien zijn, zijn o.a. de onlangs opgegraven Romeinse baden, de prachtige kerk in Renaissancestijl van Santa María mayor Church, de kerk van Nuestra Señora del Carmen, de 19de eeuwse stiervechtersarena, en de Boog van de Reuzen, gebouwd in 1585, welke naar het 13de eeuwse Moorse kasteel leidt

Wij raden u aan een bezoek te brengen aan het klooster Convento de las Descalzas, Blootvoetse Karmelieten, op het plein met dezelfde naam. Ga naar binnen via de zware houten deur alwaar op een kleine toonbank de bakkerijproducten zijn uitgestald met bijbehorende prijzen.
U trekt aan een touw waardoor een bel gaat, en u hoort dan de stem van een vrouw "Sí" zegt, waarna u uw order plaatst en het geld op het dienblad legt.
De verborgen non draait dan het dienblad rond, waardoor de bestelde gebakjes uit de deur te voorschijn komen.

 
 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu